OKTOBRSKO SPOZNAVANJE VESOLJA

Za nami je pester mesec. Začelo se je s tednom otroka, katerega slogan je bil Otrok-nepopisan list. Obeležili smo ga z ustvarjanjem jesenske dekoracije, drugim Cici pohodom, obiskom »tetke jeseni«, kinom v vrtcu ter igro. Večino časa smo namenili druženju in skupnim dejavnostim.

Ker smo »Zvezde« aktivno vključene v Erasmusov projekt The steam challenge moramo slediti načrtu in izvedbi določenih aktivnosti. Prva tema je bila namenjena spoznavanju vesolja in planetov. Z zanimanjem in navdušenjem smo se lotili različnih dejavnosti, s katerimi smo odkrivali zvezde in ozvezdje. Pred samim začetkom dejavnosti smo si zastavili zanimiva vprašanja: zakaj je nebo modro; koliko zvezd je na nebu; kako velike so zvezde; ali imajo zvezde imena ter kje so zvezde čez dan. Otroci so razmislili in našli odgovorili na vsa zastavljena vprašanja. Preko fotografij smo se seznanili z ozvezdjem. Igrali smo se igro iskanja parov, v kateri smo svojim ozvezdjem iskali pare. Dejavnost smo popestrili z uporabo projektorja. Fotografije različnih ozvezdij smo projecirali na steno, otroci pa so pozorno opazovali, prepoznali in nenazadnje tudi poimenovali enako ozvezdje. Spoznali smo čisto pravi teleskop in z njim v igralnici iskali zvezde, ki so se s pomočjo zvezdnega projektorja razprostirale po stropu naše igralnice. Ogledali smo si zanimiv in poučen predstavitveni film o vesolju, planetih in ozvezdju. Ker smo usvojili prepoznavanje in poimenovanje ozvezdij, smo si zadali nov izziv. In sicer, narisati svoje lastno ozvezdje in ga poimenovati po svojih zamislih. Ustvarili smo edinstvena ozvezdja. Dejavnost smo nadgradili tako, da smo izdelali ozvezdje iz svojih načrtov – risb. Pri tem smo uporabili kroglice iz plastelina in lesene paličice. Na koncu smo izdelali kreativna ozvezdja, ki so bila na las podobna našim risbam iz načrta.

V sklopu »tedna kodiranja« smo dejavnost ozvezdja povezali z jezikom. Po prebranem začetku zgodbe z naslovom Zvezda želja smo si izmislili nadaljevanje zgodbe. Novo oddelčno zgodbo smo tudi ilustrirali po posameznih odsekih. Spoznali smo robota Beebota in dejavnost na mreži. Sličice otroških ilustracij smo prilepili na mrežo in robota z ustreznimi ukazi vodili po mreži po vrstnem redu zgodbe.

Otroci so bili nad vsemi dejavnostmi navdušeni in zelo motivirani. Pridobili smo ogromno novega znanja tako v ozvezdju kot pri delu z robotom.

Vabljeni k ogledu naših utrinkov meseca in oddelčne zgodbe Zvezda želja.

Mirjam Rupar, dipl.vzg.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Prenesi [17.05 MB]

Comments are closed.