Parklji

Sestavine:

  • 500 g moke
  • ½ kocke kvasa
  • 80 g sladkorja
  • 1 vanili sladkor
  • Ščep soli
  • Naribana lupinica 1 limone
  • 2 žlici ruma ali limoninega soka
  • 50 g stopljenega masla
  • 1 zvrhana žlica kisle smetane
  • 1 jajce
  • 2 rumenjaka
  • 2 dcl toplega mleka
  • 20 rozin za očesa
Parklji

Priprava:

Najprej naredimo kvasec-v skodelico damo zdrobljen kvas, žličko sladkorja in malo toplega mleka ter premešamo v gladko zmes. Pustimo vzhajati 10 minut, medtem pa damo v večjo posodo vse ostale sestavine. Ko kvasec vzhaja, ga dodamo k ostalim sestavinam in dobro zgnetemo. Pustimo vzhajati dobro uro, nato pa testo razdelimo na 10 delov. Iz vsakega oblikujemo parklja. Pustimo vzhajati še 15 minut, nato pa ga premažemo z ražvrkljanim jajcem in spečemo v pečici ogreti na 180°C, približno 15 minut (tako, da se parklji lepo zlato-rjavo zapečejo.

Predlagam, da se peke lotite skupaj z vašimi malimi nadobudneži in pri oblikovanju parkljev prepustite domišljiji prosto pot. Le-tako bodo nastali unikatni okusni parkeljčki.

Prijetno ustvarjanje.

Dunja Volavšek, Organizator prehrane in zdravstveno-higienskega režima Vrtca Hrastnik

Comments are closed.