Sestavine:
- 500 g moke
- ½ kocke kvasa
- 80 g sladkorja
- 1 vanili sladkor
- Ščep soli
- Naribana lupinica 1 limone
- 2 žlici ruma ali limoninega soka
- 50 g stopljenega masla
- 1 zvrhana žlica kisle smetane
- 1 jajce
- 2 rumenjaka
- 2 dcl toplega mleka
- 20 rozin za očesa
Priprava:
Najprej naredimo kvasec-v skodelico damo zdrobljen kvas, žličko sladkorja in malo toplega mleka ter premešamo v gladko zmes. Pustimo vzhajati 10 minut, medtem pa damo v večjo posodo vse ostale sestavine. Ko kvasec vzhaja, ga dodamo k ostalim sestavinam in dobro zgnetemo. Pustimo vzhajati dobro uro, nato pa testo razdelimo na 10 delov. Iz vsakega oblikujemo parklja. Pustimo vzhajati še 15 minut, nato pa ga premažemo z ražvrkljanim jajcem in spečemo v pečici ogreti na 180°C, približno 15 minut (tako, da se parklji lepo zlato-rjavo zapečejo.
Predlagam, da se peke lotite skupaj z vašimi malimi nadobudneži in pri oblikovanju parkljev prepustite domišljiji prosto pot. Le-tako bodo nastali unikatni okusni parkeljčki.
Prijetno ustvarjanje.
Dunja Volavšek, Organizator prehrane in zdravstveno-higienskega režima Vrtca Hrastnik