Ježki in Medvedki v gozdu

VRTEC V GOZDU – PRVI DAN (raziskovalci)

Ker se starejši skupini na Osnovni šoli imenujemo Ježki in Medvedki, smo se odločili, da obiščemo gozd in morda v njem srečamo kakšno žival. Ob ugibanju, kdo vse živi v gozdu, so otroci med drugim imenovali tudi žirafe, leve, tigre… Med potjo jih je zanimalo, kdaj se bomo ustavili, kdaj bomo imeli piknik in kdaj se bomo spočili, ker so že utrujeni. Ob prihodu v gozd, smo jih povabile, naj raziskujejo, iščejo živali, naj se igrajo in počnejo, kar želijo. V začetku so bili nekateri zmedeni, obstali so in negotovo opazovali druge otroke, kasneje pa so se pridružili svojim prijateljem. Brskali so po tleh, nosili veje, liste in pripravljali taborni ogenj, nekateri pa so zgolj tekali, skakali čez kamne in spraševali, ali gredo lahko še bolj globoko v gozd, kjer živijo škratki in palčki.

Ob zaključku igre v gozdu so se navdušeno odločili, da bomo v gozdu tudi naslednje dni.

VRTEC V GOZDU – DRUGI DAN (gradbeniki)

Že kmalu po malici smo pripravili nahrbtnike s sadjem in pijačo, nato pa smo se odpravili v gozd. Dogovorili smo se, da bomo gradili hišice, skrivališča, bunkerje za vse gozdne živali. Otroci so se takoj razdelili v skupine in se lotili dela. Zgradili so skrivališče za ježka, brlog za medveda in hišico za palčke. Bili so ustvarjalni, zelo aktivni in domiselni. Všeč nam je bilo, ker so upoštevali drug drugega.  Pri prenašanju  palic, vej in kamnov so bili zelo previdni. Iz gozda smo odšli utrujeni in srečni.

Vedeli smo, da nas gozd in doživetja še čakajo v naslednjem dnevu.

VRTEC V GOZDU – TRETJI DAN  (nabiralci jesenskih zakladov)

Zadnji dan, ki smo ga preživeli med gozdnimi zakladi, pa so nam pripravile vzgojiteljice. V gozdu smo se razdelili v skupine, nato pa dobili prav posebne naloge. Iskali smo gozdne zaklade: liste različnih barv, kamenčke, lubje, drevesne veje, gozdne plodove, cvetlice, drobne živali in smeti, ki v gozd ne spadajo. Čeprav  so bile naloge že vnaprej pripravljene, je bilo zanimanje otrok ves čas dovolj veliko. Skupine otrok so si pri iskanju pomagale med seboj. Vrečke z zakladi so se hitro polnile, težave je imela le skupina, ki je iskala drobne živali (našli so le nekaj polžjih hišic). Verjetno so se pred zimo že vse poskrile. Vse zaklade smo odnesli v vrtec, kjer se bomo z njimi še nekaj časa igrali.

Zaključili smo vrtec v gozdu, vendar ne za vedno. Komaj čakamo, da se vanj spet vrnemo, saj nas v njem še čaka kakšen poseben zaklad.

 

 

Ježki in Medvedki

Comments are closed.